XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen
ARGAN
Belangrijkste indicatie: eerste rimpels
PURE ACTIEVE STOF A02
Bibliografisch overzicht
  • INCI-naam: ARGANIA SPINOSA LEAF EXTRACT
 

De Arganboom (Argania spinosa) of Argan tree is een zeer sterke boom die het meeste voorkomt op de dorre vlakten van Zuid-Marokko. De bladeren van de Arganboom worden nog niet zo lang gebruikt. Tot nu toe werden slechts de pitten van de vruchten gebruikt voor de beroemde arganolie.
Wetenschappelijke studies hebben bewezen dat de bladeren van de Arganboom veel fenolverbindingen (polyfenolen, flavonoïden) bevatten.
In de plantenwereld maken zij deel uit van de door de planten geproduceerde secundaire metabolieten en zij zijn vaak verantwoordelijk voor de verdedigingsmechanismen en de kleur van de planten. Van deze polyfenolen vormen de flavonoïden een groep met ca. 4000 moleculen!
Sinds hun ontdekking in de jaren '30 zijn deze moleculen uitgebreid bestudeerd en gebruikt om hun talrijke weldadige effecten op het organisme. In de huid beschermen de polyfenolen, en meer in het bijzonder de flavonoïden, de macromoleculen van de lederhuid, waaronder collageen.

 

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

Flavonoïden behoren tot de grote familie der polyfenolen, moleculen die bekend zijn om hun talrijke biologische activiteiten. Hun eigenschappen worden beschreven in de vakliteratuur: vrije radicalen bestrijdend, ontstekingsremmend, antibacterieel, allergiewerend, antiviraal en het immuniteitsstelsel stimulerend [1, 2, 3].
In de huid beschermen deze moleculen de huidmatrix en haar collageennetwerk door de activiteit van bepaalde door de fibroblasten gesynthetiseerde enzymen af te remmen:
• Afremming van de MMP (Matrixmetalloprotease) en collagenases/elastase [4, 5].
Er is aangetoond dat de flavonoïden moleculen zijn die in staat zijn de collagenase MMP-1 en de MMP-2, MMP-9 en MMP-12 af te remmen [4, 5]. De afname van de expressievan de MMP blijkt dosis-afhankelijk te zijn [5]. Deze enzymen zijn van nature aanwezig in de huid en zijn verantwoordelijk voor de afbraak van de collageenvezels. Door op efficiënte wijze hun productie te beperken, zouden de flavonoïden helpen de huid tegen de eerste tekenen van veroudering te beschermen.
• Vrije radicalen bestrijdende activiteit
Het is bekend dat bij blootstelling aan UV zogenaamde ROS (Reactive Oxygen Species) gegenereerd worden. Deze vrije radicalen reageren vervolgens met het DNA, de vetzuren en de suikers en veroorzaken schade en vroegtijdige huidveroudering [2].
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de bijzondere structuur van de polyfenolen, waaronder flavonoïden, hen in staat stelt de vrije radicalen op efficiënte wijze te vangen en zo tegen door zonlicht veroorzaakte veroudering te strijden [1, 2, 6, 7, 8, 9].
Bovendien remmen de flavonoïden stikstofmonoxide-synthetase af, een enzym dat stikstofmonoxide genereert (een in de bloedsomloop aanwezige vrije radicaal). Zij verminderen eveneens de productie van xanthine-oxidase, een enzym dat een bron van vrije radicalen is [8].
• Ontstekingsremmende, kalmerende activiteit [3, 8]
Wetenschappelijk onderzoek heeft het vermogen aangetoond van de in de planten aanwezige flavonoïden om de ontstekingsreactie te verminderen. Door de variabiliteit in de structuur van de flavonoïden hebben deze talrijke werkingsmechanismen [3]. Deze moleculen remmencyclo-oxygenase, fosfolipase A2 en lipoxygenase af [3, 8]. Deze enzymen zijn actief bij het ontstaan van een ontsteking doordat zij arachidonzuur genereren, een precursor van biosynthese van de prostaglandinen en leucotriënen. Door de ontstekingsreactie te beperken, helpen de flavonoïden de huid duurzaam te kalmeren.
Met zijn vrije radicalen bestrijdende, kalmerende eigenschappen en zijn vermogen de huidmatrix te beschermen, is de Pure actieve stof Argan, verkregen uit de bladeren van de Arganboom met een gegarandeerd gehalte aan polyfenolen, een uitstekende kandidaat om de eerste rimpels en andere tekenen van veroudering efficiënt aan te pakken.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle bibliografische studies en gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof leiden tot de conclusie dat de Pure actieve stof Argan in een dosis van 20 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor een persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of duplicata voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectuele Eigendom.