XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

De behandeling van rosacea

Rosacea is een plaatselijke chronische huidaandoening (dermatose) die vooral in het gezicht voorkomt. Deze aandoening is goedaardig en niet besmettelijk, maar kan duidelijk zichtbaar zijn en psychisch-sociale problemen veroorzaken. In de loop van de tijd steekt de aandoening af en toe de kop op.

Ontstaan van rosacea

Rosacea verschijnt meestal rond 25 tot 30 jaar, meer bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening kan zich op verschillende wijzen manifesteren op de huid, zonder dat er noodzakelijkerwijs sprake is van een chronologische ontwikkeling van de ene vorm naar een andere. Er kan sprake zijn van flushes, paroxistische vasomotorische aanvallen (tijdelijke rode vlekken in het gezicht) die ontstaan na een sterke temperatuurverandering van koud naar warm, in een te warme ruimte, na het drinken van alcohol of het eten van een kruidig gerecht.

De rode vlekken kunnen vervolgens permanent aanwezig zijn op de wangen, de kin en het voorhoofd (erythemateuze vorm) al dan niet met zichtbaar verwijde bloedvaten (teleangiëctasie of couperose). Soms, met name bij een aanval, ziet men kleine rode puistjes met een wit puntje (papulopustels).

Het belang van de behandeling van rosacea

Rosacea heeft de neiging te verergeren als zij niet behandeld wordt, de behandeling is zeer specifiek en moet door een dermatoloog uitgevoerd worden. De behandeling bestaat uit crèmes of tabletten. Behalve medicijnen moeten voor de huid geschikte cosmeticaproducten gebruikt worden, omdat de aan rosacea lijdende huid een zeer gevoelige huid is en zeer sterk reageert. Het wrijven van de huid en wassen onder het warme water van de douche moeten vermeden worden. Men moet zachte reinigingsmiddelen zonder alcohol en zonder zeep gebruiken die niet afgespoeld hoeven te worden, alsmede een geschikte hydraterende crème.

Men moet zo veel mogelijk factoren vermijden die rosacea kunnen bevorderen: alcohol, Spaanse peper, blootstelling aan warmte en aan de zon, gebruik van irriterende cosmeticaproducten… Let op, cortison bevattende crèmes moeten vermeden worden, omdat deze in het begin de symptomen van rosacea verbeteren, maar deze vervolgens verergeren.