XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen
D-PANTENOL
Belangrijkste indicaties: zeer droge huid, ruwe plekjes, kloofjes
PURE ACTIEVE STOF A32
Bibliografisch overzicht
 
  • INCI-naam : PANTHENOL
  • Voor meer dan 75% pure molecule verkregen d.m.v. biosynthese

 

D-panthenol is de rechtsdraaiende vorm (vorm waarvan de biologische activiteit het belangrijkste is) van vitamine B5 die gemetaboliseerd wordt in pantotheenzuur in de opperhuid. D-panthenol is een kleine molecule die, hoewel zeer goed in water oplosbaar, gemakkelijk in de huid dringt (in tegenstelling tot pantotheenzuur) en daarbij een dun laagje op het huidoppervlak achterlaat.
Zijn zure vorm is aanwezig in alle levende cellen, want zij komt voor in de samenstelling van het co-enzym A (CoA) en van acetyl CoA. Deze twee elementen zijn essentieel voor de Krebscyclus, een energiebron voor cellen. Pantotheenzuur neemt zo deel aan de koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling. Een gebrek aan de overal in de voeding aanwezige vitamine B5 (met name in grote hoeveelheden in vlees, vis, gist, planten en eieren) kan tot fysiologische en dermatologische problemen leiden.
Talrijke verzorgingsproducten voor de lippen bevatten al D-panthenol, om kloofjes te herstellen en de lippen te hydrateren.

 

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

D-panthenol trekt gemakkelijk in de opperhuid [1].
D-panthenol veroorzaakt de synthese van een precursor van vetzuren en sphingolipiden die essentieel zijn voor de samenstelling van de dubbele vetlaag van de stratum corneum. D-panthenol helpt de barrièrefunctie te herstellen [3], de hydratatie te verbeteren, ruwe plekjes te verminderen en indirect de ontsteking te verminderen (de barrièrefunctie is hersteld en gaat het binnendringen van potentieel irriterende stoffen beperken), bij een concentratie van 5% [2].
Zijn helende eigenschap heeft D-panthenol te danken aan zijn mitotische werking op de fibroblasten. De mitotische activiteit van zijn stofwisselingsproduct in de opperhuid, pantotheenzuur, werd eveneens bewezen op menselijke fibroblasten in een kweek [4]. Door de celgroei te stimuleren, maakt D-panthenol de tijd die nodig is voor het helen van de wondjes korter.
Met zijn vochtaantrekkende eigenschap verbetert D-panthenol de hydratatie van de huid vanaf 1% zonder beduidend verschil ten opzichte van de placebo, terwijl bij 2% dit verschil aanzienlijk is.

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

Deze vitamine is de precursor van het co-enzym A en is veel stabieler dan laatstgenoemde. De beoogde stofwisselingsketen is die van de stofwisseling van de lipiden. In dit opzicht is zijn rol bij het herstel van cellen, de hydratatie van de huid en de ontsteking in vivo bewezen kunnen worden. De combinatie met cysteïne kan ook gerechtvaardigd worden (biosynthese van het co-enzym A). Door zijn amfifilie is het een huidconditioner die de hydratatie en de barrièrewerking ten goede kan komen. In de vakliteratuur wordt nergens met nauwkeurigheid een effect/precieze dosis vermeld. Men kan een niet specifieke activiteit als "metabolische bijvulling" en voorbereiding van de huid bemerken.
Er is documentatie over concentraties van meer dan 1%, men kan een concentratie van enkele procenten (5%) overwegen voor een doelmatigheid bij een mono-actief gebruik.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle publicaties en wetenschappelijke studies en gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat de Pure actieve stof D-Panthenol in een dosis van 550 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[1] topical use of dexpanthenol in skin disorders. Ebner F et al. am J Clin Dermatol. 3(6):427-33. 2002.
[2] Dexpanthenol enhances skin barrier repair and reduces inflammation after sodium lauryl sulphate-induced irritation. Proksch E, nissen hP. J Dermatolog treat. 13(4):173-8. 2002.
[3] Efficacy and patient benefit of treatment of irritated skin with ointments containing dexpanthenol: health services research observational study) on self-medication in a pharmaceutical network. Radtke Ma et al. hautarzt. 60(5):414-9. 2009.
[4] Wound-healing activity of St. John’s Wort (hypericum perforatum L.) on chicken embryonic fibroblasts. Öztürk n et al. Journal of Ethnopharmacology, 111(1): 33-39. 2007.

Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor een persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of duplicata voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectuele Eigendom.