XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

Eczeem behandelen

 

De behandeling van atopie: een andere naam voor eczeem

Atopie is de genetische aanleg allergieën te ontwikkelen. Mensen die aan atopie leiden, kunnen ontstekingsreacties ontwikkelen tegen talrijke elementen in of op hun huid, in de lucht of in hun voedsel. Deze allergieën kunnen zich uiten door astma, hooikoorts, een allergische conjunctivitis of een atopische dermatitis, ook wel atopisch of constitutioneel eczeem genoemd. Men spreekt over een atopisch terrein.

Deze verschillende uitingen kunnen met elkaar gecombineerd worden. Atopische dermatitis is vaak de eerste ziekte die zich op dit terrein openbaart. In de meeste gevallen verdwijnen deze verschijnselen spontaan in de kindertijd, maar zij kunnen opnieuw in een andere vorm optreden in de puberteit of wanneer men volwassen is.

In Europa heeft bijna 10 tot 20% van de kinderen onder de 10 jaar last van atopische dermatitis, met een een frequentiepiek tussen 3 en 5 jaar. De atopische huid is een droge huid, ruw en met een fletse teint met op sommige plaatsen rode, gebarsten zones, wat men eczeem noemt. Deze droge huid is het gevolg van een probleem in de hoornlaag, die te weinig vet bevat, waardoor de barrièrefunctie niet goed uitgeoefend kan worden en er teveel stoffen van buitenaf binnenkomen (stof, huismijt, pollen, sommige cosmeticaproducten).

Een aanval van atopische dermatitis kan behandeld worden met de toepassing gedurende ca. 1 week van een voldoende hoeveelheid dermocorticoïden. Wanneer de aanval over is, moeten minstens één keer per dag weekmakende crèmes (hydraterende en voedende crèmes met veel lipiden) aangebracht worden. De verzorgingsproducten moeten zacht zijn en geen zeep bevatten, om de huid niet uit te drogen. Het badwater moet lauw zijn en men moet niet langer dan 5 tot 10 minuten in het water blijven.

Andere vormen van eczeem behandelen

Behalve atopische dermatitis bestaan er nog andere vormen van eczeem: contacteczeem, nummulair eczeem… Typische eczeem bestaat uit slecht begrensde rode plekken met vage contouren. In de acute fase kunnen er waterblaasjes zichtbaar zijn, maar deze drogen vrij snel op en vormen vervolgens droge korstjes. In de latere fase kan eczeem alleen zichtbaar zijn in de vorm van zones waar de huid dikker, flets, grauw en ruw is. Men spreekt dan over lichenachtige wondjes. Eczeemplekken geven jeuk.

Bij een acute eczeemaanval bij een persoon die hier nog nooit eerder last van had, moet men aan contacteczeem denken en door middel van vragen uitzoeken welk product eventueel verantwoordelijk kan zijn (wasmiddel, haarverf, cosmeticaproduct, nikkel bevattend voorwerp...). Contacteczeem wordt behandeld door het verwijderen van de allergeen en door toepassing van dermocorticoïden.