XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen
GLABRIDINE
Belangrijkste indicatie: huid met overmatige pigmentering
PURE ACTIEVE STOF A71
Bibliografisch overzicht
 
  • INCI-naam : GLYCYRRHIZA GLABRA (LICORICE) ROOT EXTRACT
  • Extract van Zoethoutwortels (Glycyrrhiza glabra L.) getitreerd met Glabridine (gehalte van 40%)

 

Glabridine is het hoofdbestanddeel van het waterafstotende deel van de zoethoutextracten en wordt in de cosmetica gebruikt voor zijn oplichtende eigenschappen.
De geschiedenis van zoethout is enkele eeuwen oud. Chinese leerboeken over traditionele kruiden en Egyptische manuscripten spreken hier al over. In de traditionele Chinese geneeskunst wordt de wortel van zoethout, “Gan Cao” genaamd, veelal gebruikt als energiegevend tonicum om pijn als gevolg van een gebrek aan "Qi" of energie te behandelen.
Er zijn talrijke orale toepassingen. Zoethout is een plantaardig geneesmiddel dat welbekend is voor de behandeling van hoest, ftisis en pijn in de borst, voornamelijk bronchitis. De ontstekingremmende, slijmoplossende en adreno-corticotropische activiteiten van zoethout worden beschreven in het British Herbal Compendium. De Duitse E commissie beveelt het inwendige gebruik van de zoethoutwortel aan in geval van problemen met de bovenste luchtwegen en darmklachten.

 

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

• Glabridine remt melanogenese af door het afremmen van de iso-enzymen T1 en T3 van tyrosinase [1].
Dit enzym veroorzaakt de synthese van melanine. Men moet weten dat tyrosinasen de vorming van L-Dopa uit L-Tyrosine katalyseren. Zij katalyseren eveneens de omzetting van L-Dopa in Dopaquinone. Deze (Dopaquinone) is de precursor van huidpigmenten, zoals zwarte melaninen (via indool 5-6 chinon) en rode melaninen (na een reactie met een cysteïne tijdens de cyclisatie). Glabridine remt de monofenolase activiteit af (toevoeging van een OH-functie op een fenol), difenolase (oxidatie van 2 OH-functies in ketons) van tyrosinase [2]. Verder was glabridine de eerste bevestigde remstof die 15 maal de activiteit van kojizuur en een grotere depigmenterende activiteit toont dan die van arbutine [3].

Glabridine heeft invloed op de pigmentering door de synthese van melanine en de activiteit van tyrosinase op een dosis-afhankelijke wijze af te remmen [4].

Glabridine remt de ontstekingsreactie af door cyclo-oxygenase te blokkeren en door de vorming van vrije radicalen, zoals superoxide anionen, te voorkomen [1].

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

De molecule behoort tot de klasse van afremmers van tyrosinase, maar in chemisch opzicht is de structuur complexer en verder hiervan verwijderd. Het van oorsprong natuurlijke product remt melanogenese beter af dan kojizuur en heeft een betere tolerantie.
Onder deze voorwaarden zijn actieve doses onder 1% mogelijk.
Men kan dezelfde opmerkingen maken als voor andere depigmenterende actieve stoffen betreffende de combinatie van meerdere moleculen die van invloed zijn op diverse wijzen of die een betere verzadiging van de tyrosinasen mogelijk maakt, voor een optimaal resultaat.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle publicaties en wetenschappelijke studies en gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat de Pure actieve stof Glabridine in een dosis van 2,5 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[1] The Inhibitory Effect of Glabridin from Licorice Extracts on Melanogenesis. Yokota T et al. Pigment Cell Res, 11:955-961. 1998.
[2] Glabrene and isoliquiritigenin as tyrosinase inhibitors from licorice roots. Nerya O et al. J Agric Food Chem. 51(5):1201-1207. 2003.
[3] An Updated review of tyrosinase inhibitors. Chang TS. Int J Mol Sci, 10(6) : 2440-2475. 2009.
[4] Mechanisms regulating skin pigmentation : the rise and fall of complexation coloration. Ebanks JP et al. Int J Mol Sci, 10(9):4066 – 4087. 2009.


Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor een persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of duplicata voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectuele Eigendom.