XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

GROENE THEE
Belangrijkste indicatie: vroegtijdige rimpels
PURE ACTIEVE STOF A03
Bibliografisch overzicht
 
  • INCI-naam: CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT
  • Extract van de bladeren van Groen thee (Camellia sinensis) getitreerd met EGCG (gehalte > 40%)

De weldadige eigenschappen van groene thee zijn in China al honderden jaren bekend. Groene thee of Camellia sinensis is een plant die in de natuur in Zuid-China groeit. Het extract van groene thee bestaat voor ca. 40% uit catechinen, waaronder epicatechine (EC), epigallocatechine (EGC), epicatechine-3-gallaat (ECG) en epigallocatechine-3-gallaat (EGCG). Van deze polyfenols speelt EGCG een zeer belangrijke rol bij de preventie van veroudering veroorzaakt door zonlicht en die van kanker.

De weldadige eigenschappen van groene thee worden toegekend aan deze polyfenols die een sterke antioxiderende werking hebben. Volgens de Chinese legende over de oorsprong van de thee woedde er in de tijd van Shen Nong (die regeerde tussen 2737 en 2697 v. Chr.) een epidemie in het land die tot veel zieken en doden leidde. De keizer ging zelf op zoek naar planten om zijn volk te genezen. Hij koos groene thee om zijn ontgiftende eigenschappen.

Volgens de traditionele geneeskunst zou de thee stimulerende, spijsvertering bevorderende, urinedrijvende, pijnstillende en gifwerende eigenschappen hebben.

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

De in groene thee aanwezige polyfenols beschermen de huid tegen door zonlicht veroorzaakte veroudering, zonnebrand en door UV veroorzaakt immuunverlies. De werkingsmechanismen van EGCG worden beschreven door Yusuf en al [1].

EGCG heeft een celactiviteit op de keratinocyten en op de infiltratie van ontstekingscellen. De toepassing van een groene thee-extract op de huid vermindert het aantal door de zon verbrande cellen via apoptotische weg [2]. EGCG verhoogt namelijk de uitdrukking van de apoptose bestrijdende molecule Bcl2 en vermindert de uitdrukking van de proapoptotische molecule Bax [3].

Blootstelling aan UVB-straling veroorzaakt de ontwikkeling van een diep ontstekingsantwoord. Via topische weg remt EGCG het ontstekingsantwoord af door de infiltratie van de leucocyten te blokkeren [4]. Bovendien beschermt EGCG de cellen van Langerhans tegen door UV veroorzaakte beschadigingen en de CD1a+ cellen tegen de blootstelling aan UV, waarmee de immuunprocessen in gang gezet kunnen worden [5].

Verder remt EGCG de afbrekende werking van MMP7 (metalloproteïnasen 7) op fibrilline 1 en collageen VII af, waardoor de dermo-epidermale junctie behouden wordt [6].

Bovendien vermindert EGCG aanzienlijk het aantal ROS (Reactive Oxygen Species) in aanwezigheid van waterstofperoxide [3]. EGCG heeft het vermogen de infiltratie af te remmen van de leucocyten en metabolieten van de prostaglandine, beide belangrijke bronnen van ROS [4]. Tenslotte voorkomt groene thee de door UV veroorzaakte oxidatieve beschadigingen van het DNA in de vorm van 8-hydroxy-2’-deoxyguanosine [5].

De polyfenols in Groene thee verminderen de uitdrukking van de collagenasen, enzymen die het collageen afbreken en betrokken zijn bij de door zonlicht veroorzaakte huidveroudering [7]. De topische toepassing van een crème die voor 10% bestaat uit Groene thee en een orale aanvulling van groene thee gedurende 8 weken toont een duidelijke verbetering van de inhoud van het elastineweefsel [8].

Deze verschillende elementen tonen de doelmatigheid van EGCG voor de preventieve behandeling van huidveroudering aan, in het bijzonder van de door zonlicht veroorzaakte veroudering, bij een topische toepassing.

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

De ECGG, een verzameling welbekende polyfenols waarover veel documentatie bestaat, hebben het voordeel van een vrij amfifiele structuur, voor een goede celverspreiding en een afdoende stabiliteit. Zij bezitten de activiteit van hun klasse: vrije radicalen bestrijdend, cellen en bloedvaten beschermend, ontstekingremmend, dankzij hun antioxiderende activiteit en antiseptisch door hun fenolstructuur. Zij zijn zeer interessant voor atopische huidaandoeningen en psoriasis, maar zij helpen ook de cellen te beschermen tegen de zon en beschermen de huid tegen door zonlicht veroorzaakte veroudering.

De vakliteratuur spreekt over verschillende soorten groene thee-extracten. Een dosis van 3% zou een goed compromis kunnen zijn in een formule, omdat deze een goede penetratie mogelijk maakt (hydro-alcoholisch).

  • EFFICIËNTE DOSIS
Alle publicaties en wetenschappelijke studies en gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat de Pure actieve stof Groene thee in een dosis van 440 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[1] Photoprotective effect of green tea polyphenols. Yusuf N et al. Photodermatol. Photoimmunol. Photomed. 23(1):48-56. 2007.

[2] Cutaneous photoprotection from ultraviolet injury by green tea polyphenols. Elmets CA et al. J. Am. Acad. Dermatol. 44(3): 425-432. 2001.

[3] Epigallocatechin gallate protects against oxidative stress-induced mitochondria dependent apoptosis in human lens epithelial cells. Yao K.et al. Molecular Vision, 14:217-223. 2008.

[4] Polyphenolic antoioxidant (-)-epigallocatechin-3-gallate from green tea reduces UVB-induced inflammatory responses and infiltration of leukocytes in human skin. Katiyar SK. Photochem Photobiol. 69(2):148-153. 1999.

[5] Topical application of green and white tea extracts provides protection from solar-stimulated ultraviolet light in human skin. Camouse MM et al. Experimental dermatology, 18(6):522-526. 2009.

[6] Epigallocatechin gallate’s protective effect against MMP7 in recessive dystrophic epidermolysis bullosa patients. Igondjo-Tchen-Changotade S et al. Journal of investigative dermatology. 127: 821-828. 2007.

[7] Protective effect of Epigallocatechin-3-gallate on UVA and UVB-induced skin damage. Kim J. Skin Pharmacol. Appl. Skin Physiol.14:11-19. 2001.

[8] Double-blinded, placebo controlled trial of green tea extracts in the clinical and histologic apparence of photoaging skin. Chiu AE. Dermatol. Surgery. 31:855-859. 2005.

 


Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor een persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of duplicata voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectuele Eigendom.