XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen
HAVER
Belangrijkste indicatie: tijdelijke roodheid
PURE ACTIEVE STOF A40
Bibliografisch overzicht
 
  • INCI-naam: AVENA SATIVA (OAT) KERNEL EXTRACT
  • Extract van haverzaad getitreerd met 100ppm Avenanthramiden
 

Avenanthramiden zijn krachtige polyfenolen afkomstig uit haver, een plant die al heel lang bekend staat om zijn irritatie voorkomende eigenschappen. De avenanthramiden A, B en C, natuurlijke actieve bestanddelen, vormen een klein, maar zeer efficiënt deel van de haver.

Behalve de weldadige therapeutische eigenschappen van haver als "gezond voedingsmiddel" bezitten de avenanthramiden uitzonderlijke huid kalmerende eigenschappen, met een verlichtende en gevoeligheid verminderende werking. Deze bioactieve stoffen worden voor talrijke topische toepassingen gebruikt: samenstellingen bedoeld voor de droge, geïrriteerde, gevoelige, jonge en rijpe huid.

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID
Avenanthramiden zijn krachtige antioxidanten [2, 3]. Zij hebben een sterke vrije radicalen bestrijdende activiteit en zijn dan ook in staat om op efficiënte wijze de huidmatrix (collageen, elastine, hyaluronzuur, GAG's, …) te beschermen.
• Een minder sterke ontstekingsreactie
in-vitro studies hebben aangetoond dat Avenanthramiden aan de bron van de ontsteking werken door het vrijkomen te beperken van ontstekingen veroorzakende media, zoals cytokinen IL-6 en chemokinen IL-8, met als doel onmiddellijk en voor lange tijd de huid te kalmeren [1, 4]. Het schijnt dat avenanthramiden werken door het afremmen van de activering van de NF-B en door het afremmen van de fosforylering van de IKK's (IB Kinase) en B [4].
Haver vermindert de intensiteit van de roodheid door zijn irritatie voorkomende werking [1, 5].
• Preventie tegen allergische reacties en afname van jeuk
De antihistaminische activiteit werd eveneens in-vitro bewezen door het afremmen van de door de mastocyten afgescheiden histamine [1, 3].
Het afremmen van deze media van de ontsteking heeft een in vivo bewezen weldadige werking op de huid. Een klinische studie toont namelijk een afname van de roodheid, van de jeuk en van de ontstekingen, zoals papellen, na een topische toepassing van Haver getitreerd met Avenanthramiden bij 10 vrijwilligers [2, 4].
Met zijn kalmerende activiteit is Haver de ideale kandidaat om bestaande roodheid te bestrijden.

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT
De activiteit van havermelk, die al lang bekend was en waarvan gebruik gemaakt wordt door talrijke merken huidcosmetica en kinderverzorging, wordt slechts gedeeltelijk verklaard door de aanwezigheid van polyfenolen (avenanthramiden) waarvan de antioxiderende en ontstekingremmende werking in deze productklasse vrij gebruikelijk is. Er bestaat inderdaad een werking van "omhullende" proteoglycanen die sommige huidstructuren beschermt of zelfs het aantal plaatsen vermindert die door de ziektekiemen kunnen worden aangevallen, waardoor bepaalde aandoeningen (zoals atopie) verergeren. De kalmerende en desensibiliserende werking op de middellange termijn zijn naar ons weten duidelijk gemaakt door de toepassing hiervan in de dermatologie en pediatrie.
Er ontbreken studies die afdoende vergelijkingen mogelijk maken tussen van oorsprong plantaardige producten met een identieke samenstelling.
Maar hoewel er volgens onze kennis geen enkele serieuze studie betreffende activiteit/dosis bestaat, toont de praktijk dat er concentraties van % (1 tot 5%) van het droge haverextract Rhealba nodig zijn (het meest bekende extract in de dermatologische praktijk).
Door extracten getitreerd met avenanthramiden beschikbaar te stellen, kan de activiteit van deze plant beter gekalibreerd worden.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS
Alle publicaties en wetenschappelijke studies en gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat de Pure actieve stof Haver in een dosis van 2 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

  • WETENSCHAPPELIJKE STUDIES

[1]

Activiteit

Methode en Periode

Geteste producten en dosis

Resultaten

Irritatie bestrijdend: minder roodheid

Klinische studie onder een panel van 9 vrijwilligers. Toepassing van aangelengde haverextracten voor de verkrijging van 3 verschillende concentraties avenanthramiden gedurende 24u gevolgd door UV-straling.
Meting van de intensiteit van de roodheid door middel van een Minolta kleurmeter. Vergelijking t.o.v. de controle ("base line redness").

3 aangelengde oplossingen met haverextract om concentraties van avenanthramiden tussen 0,5 en 45 ppm te verkrijgen 1,5 ppm avenanthramiden zorgt voor een afname van de roodheid met ca. 12% 4 uur na de behandeling.
Minder roodheid Test van de afname van roodheid veroorzaakt door retinol bevattende pleisters, aangebracht op de rug van de vrijwilligers (aantal vrijwilligers niet vermeld). Vervolgens toepassing van pleisters met 3,5% Dragocalm gedurende 48u, 3 maal per week gedurende 3 weken. De roodheid worden gemeten en deze krijgen een score toebedeeld. Vergelijking met de controle+retinol. 3,5% haverextract Afname van de roodheid veroorzaakt door de retinol met 95% ten opzichte van de controle+retinol.
Antihistaminische en ontstekingremmende activiteit In vitro studie naar de werking van de avenanthramiden op de histamine met meting d.m.v. fluorescentie van het percentage afgescheiden avenanthramiden. Test op peritone mastocyten. De histamine wordt gestimuleerd door de stof P (10μM). Vergelijking ten opzichte van de controle: cellen geïncubeerd zonder stof P. Avenanthramiden (A, B, C) met 0,5, 5, 50 ppm

0,5 ppm avenanthramiden geeft een zeer zwakke afremming van ca. 2% van de histamine ten opzichte van de controle
5 ppm avenanthramiden geeft een afremming van 30% histamine ten opzichte van de controle
50 ppm avenanthramiden geeft een afremming van 115% histamine ten opzichte van de controle

Vermindering van de ontsteking
Vermindering:
• Roodheid
• Jeuk
• Zone met papellen
Skin prick test: Klinische studie met een panel van 10 vrijwilligers behandeld met Dragocalm 100ppm en vervolgens de toevoeging van histamine hydrochloride (10mg/ml) op dezelfde zone.
Meting van de verschillende parameters:
Roodheid: meting uitgevoerd 5 minuten na de behandeling
Jeuk: meting uitgevoerd 5 minuten na de behandeling
In de zone met papellen: 30, 60, 90, 120, 150 en 180 minuten na de behandeling
Vergelijking met de controle: niet-behandelde zones.
Avenanthramiden (A, B, C)
met 100ppm
Afname van de roodheid (zichtbare score): afname van de intensiteit van de roodheid met meer dan 40% binnen 30min; met meer dan 75% in 1u.
Afname van de jeuk (subjectieve indruk): 2 maal minder jeuk na 30min.
Afname van de zone met papellen: afname van ca. 35% na 30 min.
Metingen opgesteld t.o.v. de niet-behandelde zone.
Aanzienlijke
vermindering van
de afscheiding van
cytokinen IL-6 en van
chemokinen IL-8
die ontstekingen veroorzaken.
Test van de uitdrukking van cytokinen en chemokinen die ontstekingen veroorzaken op de endotheelcellen in de aorta (HAEC) met één laag, voor-geïncubeerd met 20-40μg/ml avenanthramiden (A, B, C). 20-40μg/ml avenanthramiden
(A, B, C)
Aanzienlijke afname van de afscheiding van ontstekingen veroorzakende cytokinen IL-6 en chemokinen IL-8
Afname van de
afscheiding van IL-8
Meting via de Elisa-methode van het percentage IL-8 op de monsters van gereconstrueerde opperhuid na een topische toepassing van een gel/emulsie met retinol (0,075wt.%). Deze werden vervolgens behandeld met 2 verschillende concentraties Dragocal100 ppm.
Meting uitgevoerd 48u na de behandeling. Vergelijking t.o.v. de controle+retinol.
1,5 en 3,5% haverextract Afname van de afscheiding van IL-8 met -68% bij 1% en met -90% bij 3,5% Dragocalm t.o.v. de controle +retinol.

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[2] Potential health benefits of avenanthramides of oats. Mohsen Meydani. Nutrition Reviews, 67(12): 731–735. 2009.

[3] Dihydroavenanthramide D for anti-irritant and anti-itch. Schmaus G et al. Cosmetics and toiletries, 122(11)55-66. 2007.

[4] Avenanthramides, polyphenols from oats, inhibit IL-1beta-induced NF-kappaB activation in endothelial cells. Guo W et a., Free Radic Biol Med. 1;44(3):415-29. 2008.

[5] Identification and Cosmetic Application of Powerful Anti-irritant Constituents of Oat Grain. Vollhardt J, Fielder DA and Redmond M. Proceedings of the 21st IFSCC International Congress. 395. 2000.