XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

De lederhuidDe lederhuid: de middelste laag van de huid

De lederhuid is een uitzonderlijk net dat in een gel van glycoproteïnen zweeft, bestaande uit collageen- en elastinevezels die de huid weerstand en elasticiteit geven.

Deze moleculen, die de lederhuid vormen, worden gesynthetiseerd door gespecialiseerde cellen, de fibroblasten, die als daadwerkelijke "fabrieken" van vezels en essentiële moleculen werken. Bij het ouder worden neemt het aantal fibroblasten en de activiteit hiervan af. De vezels die de lederhuid structuur geven, worden zwakker en broos, de opperhuid verslapt, er ontstaan rimpels en de gelaatstrekken zijn gemarkeerd.

De lederhuid bezit bloedvaten. Er bevinden zich hier dunne, kleine bloedvaten die de huid voorzien van de voedingsstoffen die zij nodig heeft voor haar diverse activiteiten. Hiermee kan tevens de temperatuur van de huid gereguleerd worden, door te verwijden of samen te trekken.

De fibroblasten: bestanddelen van de lederhuid

De fibroblasten zijn de belangrijkste cellen van de lederhuid en zijn van essentieel belang voor een stevige, dichte huid. Zij zijn namelijk in staat alle moleculen te produceren die de huid ondersteunen, zoals collageen en elastische vezels. Deze moleculen zijn onmisbaar voor een sterke, elastische huid. De fibroblasten synthetiseren eveneens de basisstof van de matrix van de lederhuid, een gel die de huid structuur geeft.

Lederhuid en fibroblast

Deze stof bestaat uit hyaluronzuur, structuur gevende glycoproteïnen en proteoglycanen. Deze gel vult de ruimte tussen de vezels en de cellen van de lederhuid op en zorgt dat de huid vol, soepel en gehydrateerd is. De fibroblasten zijn in staat zich snel te delen. Zij maken deel uit van talrijke mechanismen en nemen actief deel aan het herstelproces van de weefsels (littekenvorming).

Wanneer de lederhuid niet meer functioneert

Wanneer het aantal in de lederhuid aanwezige fibroblasten afneemt, neemt de hoeveelheid afbrekende enzymen toe en het vochtgehalte van de huid af. Het gevolg zijn het ontstaan van rimpels en een minder stevige huid.

Aanbevolen Pure werkstof:
A06 Hyaluronzuur LW : de Pure werkstof tegen bestaande rimpels en stevigheidsverlies van de huid