XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen
MAGNESIUM
Belangrijkste indicatie: door stress kwetsbaar geworden huid
PURE ACTIEVE STOF A63
Bibliografisch overzicht
 
  • INCI-naam : MAGNESIUM CHLORIDE
  • Voor meer dan 99% pure molecule verkregen d.m.v. biosynthese

 

Het lichaam produceert geen magnesium, maar verbruikt dit daarentegen min of meer snel, afhankelijk van de fysieke activiteit en het stressniveau dat het lichaam ondergaat. Het is betrokken bij talrijke stofwisselingen.
De huid is nauw verbonden met het zenuwstelsel via het neuro-endocriene bestanddeel hiervan. Dit verklaart dat, onder de invloed van stress, talrijke huidaandoeningen gemarkeerd worden door een voorbijgaande paroxysmale aanvallen, zoals ontstekingen veroorzakende huidaandoeningen (eczeem, seborroïsch eczeem, psoriasis, vitiligo, haaruitval...) Op de lange termijn, onder invloed van te veel stress, wordt het evenwicht van de huid verstoord en kan de huidimmuniteit zelfs aangetast worden.
Magnesium bezit dan ook voor de cosmetica interessante eigenschappen.

 

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

De stratum corneum heeft een belangrijke functie van hermetische barrière dankzij intercellulaire lipiden. In geval van verslechtering van zijn toestand, ontstaat er een reeks van verschijnselen. Door een versnelling van de synthese van de lipiden wordt de ondoorlatendheid teruggevonden en wordt de synthese van DNA in de opperhuid verhoogd. Lipiden spelen een cruciale rol en hun synthese wordt gecontroleerd door een serie enzymen in de opperhuid. Voor ieder van hen kunnen een optimale pH-waarde en een hoeveelheid ionen bepaald worden. Er is aangetoond dat door de toepassing van magnesium of magnesiumzouten met 10 μM het evenwicht sneller hersteld wordt.

Stress kan heling vertragen, omdat deze de productie stimuleert van glucocorticoïden, die op een negatieve wijze invloed uitoefenen op het evenwicht van de huidbarrière [1].

Magnesium werkt:
• door vrije radicalen te vangen en zo oxidatieve stress aan te pakken [2, 3].
• door de hydratatie te verhogen, door een afname van het ruwe en rode uiterlijk van de huid [4].
• door het vrijkomen van de boodschappers van de ontsteking te beperken (LT, Cytokinen TNF IL12…), die de huid sneller doen reageren en verouderen [4].

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

Magnesium is een biologische alomtegenwoordige co-factor en, na calcium, het belangrijkste bivalente metaalion in de biochemie. Een gebrek hieraan is eenvoudig te constateren op het niveau van de zenuwen, maar zijn werking en dosering op het niveau van de huid zijn twijfelachtiger. Thermaal water en het water uit de Dode zee trekken profijt van de combinatie van mineralen, in het bijzonder van magnesium, maar door de gebruiksvoorwaarden en de combinaties van verschillende zouten is de werking aanzienlijk minder dan de in vivo activiteit van het magnesium-ion wanneer dit alleen op topische wijze wordt toegepast.

Op dit moment kunnen wij ons niet volledig uitspreken over het belang hiervan in een oplossing met een dosis van 0,1 tot 1% bij een sporadisch topisch gebruik (anders dan langdurige baden). Het kan echter een ongevaarlijk adjuvans voor sommige cosmeticapreparaten vormen.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle publicaties en wetenschappelijke studies en gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en de synthese van onze expert kwamen tot de conclusie dat de Pure actieve stof Magnesium in een dosis van 1,8 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[1] New strategies to improve skin barrier homeostasis. M. Denda, Advanced Drug Delivery Reviews, 54(1): 123 –130. 2002.
[2] Magnesium reduces free radicals in an in vivo coronary occlusion-reperfusion model. Lawrence A et al. J Am Coll Cardiol, 32:536- 539. 1998.
[3] Antimutagenesis studies of magnesium and calcium salts. Bronzetti G et al. Journal of environmental pathology, toxicology and oncology, 19(4): 401-413. 2000.
[4] Dead sea salt improves atopic dry skin. Proksch et al. International Journal of Dermatology, 44:151–157. 2005. [5] Magnesium ions Inhibit the antigen-presenting function of human epidermal langerhans cells in vivo et in vitro involvement of AT Pase, HLA-DR, B7 Molecules and cytokines. Schempp CM et al, The society for investigative Dermatology Inc, 115(4): 680-686. 2000.


Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor een persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of duplicata voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectuele Eigendom.