XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

Netelroos behandelen

 

Netelroos is een veel voorkomende huidontsteking. Het schijnt namelijk dat ca. 25% van de totale bevolking hier minstens één keer in zijn leven last van krijgt.

Het ontstaan van netelroos

Netelroos wordt gekenmerkt door het ontstaan van rode plekken (erytheem) en zwellingen (oedeem) die vergezeld gaan met min of meer ernstige jeuk. Deze aandoening kan acuut of chronisch zijn (en meerdere maanden duren). Bij chronische netelroos wordt er zelden een huidallergie als oorzaak gevonden. Behalve steken van brandnetels en enkele zeldzame gevallen bestaat er geen contact-netelroos. Het is dus niet nodig naar een plaatselijke factor (toepassing van een crème of een ander met de huid in contact komend product) te zoeken die de symptomen zou hebben veroorzaakt.

Lichaamsreactie op netelroos

Het betreft een onmiddellijke overgevoeligheid die in de minuten of uren volgt na het binnendringen van de allergeen in het organisme via de spijsvertering (voeding, medicijnen), de ademhaling of de aders (medicijnen, jodium bevattende contrastvloeistoffen...). In aanwezigheid van de allergeen bevrijden de mastocyten, in de huid aanwezige cellen, de histamine en andere media van de ontsteking. Deze media maken de bloedvaten in de lederhuid poreus, waardoor de in de haarvaten aanwezige vloeistof naar de lederhuid stroomt. Hierdoor ontstaat een oedeem in de lederhuid, die tot rode, jeukende plekken leidt.

Over het algemeen lost dit probleem zich in enkele uren op en de huid wordt weer volkomen normaal. Aangezien bij netelroos de opperhuid volkomen normaal blijft, zijn er voor deze aandoening geen speciale cosmeticaproducten aan te bevelen. Voor de behandeling zijn histaminewerende medicijnen nodig.