XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

Q10
Belangrijkste indicatie: rimpels voorkomen
PURE ACTIEVE STOF A01
Bibliografisch overzicht
  • INCI-naam: UBIQUINONE
  • Voor meer dan 97% pure molecule verkregen d.m.v. biotechnologie

 

Q10, eveneens bekend onder de naam co-enzym Q10 of ubiquinone, is een stof die op een vitamine lijkt.

De van nature in de huid aanwezige Q10 is van vitaal belang voor een goede werking van het menselijk lichaam.

Deze molecule is in natuurlijke toestand aanwezig in de huid om de lipiden van het talg te beschermen tegen oxidatieve stress. Bij het ouder worden neemt de intrinsieke concentratie van Q10 in de huid echter aanzienlijk af, waardoor de huid gevoeliger wordt, met name voor de aanvallen van UV.

Q10 is één van de weinige antioxidanten die vet absorberen.

Q10, die ook veel gebruikt wordt in de farmaceutische industrie, is efficiënt tegen een verhoogde bloeddruk, een zwak hart, migraine, parodontale aandoeningen…

 

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

Recente in vitro en in vivo studies tonen aan dat het gebruik van Q10 efficiënt zou zijn voor het voorkomen van het ontstaan van de eerste tekenen van veroudering.

Met zijn vrije radicalen bestrijdende werking beschermt Q10 de cellen het het huidweefsel tegen de door UV-straling gegenereerde oxidatieve stress [1]. Q10 helpt tevens de bestanddelen van de huidmatrix te beschermen (collageen, elastine, hyaluronzuur…) door de uitdrukking van collagenasen [1] en MMP-1 (metalloproteïnasen) [2] aanzienlijk te beperken. Bovendien stimuleert deze stof de verspreiding van GAG's (glycoaminoglycanen), waarmee de dichtheid van de lederhuid op peil gehouden wordt [1].

Door de synthese van ontstekingen bevorderende media, zoals IL-6, te verminderen, kalmeert Q10 de huid [2]. Deze stof bezit trouwens een energiegevende werking door de glycolyse te stimuleren door de accumulatie van glucose in de keratinocyten [3]. Tenslotte tonen dezelfde onderzoeken dat een regelmatige toepassing op de lange termijn van een product met Q10 helpt om de rimpels minder diep te maken [1].

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

Q10, ook wel ubiquinone genoemd, is een molecule afgeleid van quinone. De aanwezigheid van een waterafstotende zijketen zorgt voor een goede gelijkenis voor de vet absorberende structuren, zoals de celmembranen. De gereduceerde vorm is ubiquinol. De geoxideerde en gereduceerde vormen worden afwisselend gegenereerd in de benodigde elektronische transfers die leiden tot de fosforylering van ADP en ATP (zeer energetisch).

Het co-enzym Q10 bezit antioxiderende eigenschappen (maximaal in de vorm van quinol). Het blijkt een co-enzym te zijn dat absoluut noodzakelijk is in de stofwisselingsketens waar het reacties van oxidatie-reductie bevordert, dankzij zijn structuur waarmee de elektronen kunnen circuleren. Het is een onmisbaar element voor de energiestofwisseling.

Het percentage hiervan lijkt met het ouder worden af te nemen en de exogene aanvoer zou de celstofwisseling bevorderen en tegen vrije radicalen beschermen. Talrijke in vitro onderzoeken tonen de effecten aan op de afname van de voor de afbraak van collageen verantwoordelijke factoren (collagenase en MMP).

Er moet genoteerd worden dat bij het innemen van statine de hoeveelheden door het lichaam gesynthetiseerde Q10 afnemen. Naar ons weten is er echter geen vastgestelde correlatie met huidproblemen.

In tegenstelling tot vitamines, die van buitenaf in het organisme gebracht moeten worden, wordt het co-enzym Q10 gesynthetiseerd vanuit tyrosine en de polyisopreenketen. Hierbij spelen de enzymen van de stofwisseling van cholesterol mee. Het is mogelijk dat bepaalde stofwisselingscompetities en controles in de huid plaatsvinden.

In vivo is de dosis niet duidelijk vastgesteld, men kan stellen dat de behoeften variëren aan de hand van de leeftijd. Wij raden de maximale dosis aan die, volgens onze kennis, in klinische studies gebruikt wordt, namelijk 0,3%.
Het veelvuldige gebruik en de berichten over deze cosmetische actieve stof zouden de onderzoekers op het gebied van dermatologie moeten aanzetten deze molecule nog beter te bestuderen.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle publicaties en wetenschappelijke studies en gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat de Pure actieve stof Q10 in een dosis van 40 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[1] Coenzyme Q10, a cutaneous antioxidant and energizer. Hoppe U, Bergemann et al., Biofactors. 9(2-4):371-8. 1999.

[2] Mechanisms of inhibitory effects of CoQ10 on UVB-induced wrinkle formation in vitro and in vivo. Inui M et al., Biofactors. 32 (1-4):237-43. 2008.

[3] Aging skin is functionally anaerobic: importance of coenzyme Q10 for anti aging skin care. Prahl S et al., Biofactors. 32(1-4):245-55. 2008.


Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor een persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of duplicata voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectuele Eigendom.