XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

SOJA-ISOFLAVONEN
Belangrijkste indicatie: de effecten van de menopauze op de huid
PURE ACTIEVE STOF A07
Bibliografisch overzicht
 
  • INCI-naam: GLYCINE SOJA (SOYBEAN) SEED EXTRACT
  • Extract van sojazaad (Glycine max L.) getitreerd met Isoflavonen (gehalte > 50%)
 

Een minder stralende teint kan overeenkomen met de wasbleke teint die kenmerkend is voor de vette huid, in combinatie met verwijde poriën, of één van de gevolgen zijn van huidveroudering als gevolg van:
• Het verdikken van de hoornlaag door de ophoping van corneocyten waardoor de opperhuid minder transparant wordt
• Het verdunnen van de levende opperhuid
• Het vertragen van de activiteit en de turn-over (vernieuwing) van de keratinocyten
• Een grotere, onregelmatige dichtheid van de melanocyten.
De AHA's, die in staat zijn de cohesie van de corneocyten te wijzigen en zo het vervelproces kunnen versnellen, gaan de vernieuwing van de opperhuid moduleren.
Ten opzichte van andere AHA's heeft citroenzuur ook een adstringerende eigenschap, waarmee de verwijde poriën weer vernauwd worden en de huidtextuur fijner gemaakt wordt (een alom erkende eigenschap die vaak in verband gebracht wordt met het traditionele gebruik van de citroen).

 

  • WERKINGSMECHANISMEN / BEWIJZEN VAN DOELMATIGHEID

De in verband met de leeftijd afnemende hoeveelheid oestrogeen veroorzaakt een minder volle en dichte huid. De hormoon-mimetische, "oestrogenlike" werking van de soja-isoflavonen (genisteïne en daidzeïne) heeft invloed op:
• de stimulering van de productie van hyaluronzuur [1]. Genesteïne en daidzeïne zorgen voor een aanzienlijk hogere productie van hyaluronzuur op kweken van keratinocyten en verbeteren de aangetaste huid.
• de stimulering van de collageenproductie [2] op kweken van fibroblasten. Genisteïne veroorzaakt een verhoging van de concentratie collageen.
• de verbetering van de elasticiteit van de huid [3].
• het afremmen van de matrixmetalloproteïnasen (MMP-1), zoals collagenasen en elastasen die het bindweefsel afbreken [4].

Bij de toepassing van een isoflavonen bevattende gel (4% genisteïne) bemerkt men een toename van de dichtheid van de huid en van het aantal bloedvaten [4]. Bij een topische toepassing veroorzaken soja-isoflavonen (2%) eveneens een toename van de huidpapillen bij oudere personen, waarmee de dermo-epidermale junctie verbeterd wordt [5]. De rijpe huid lijkt jonger [2].

De verbetering van de dermo-epidermale junctie, van de elasticiteit en van de dichtheid van de huid houdt verband met de verhoging van de productie van hyaluronzuur en collageen en met het afremmen van de afbraak van het collageen en de elastine door het afremmen van de MMP's. Door deze actieve stoffen te gebruiken, krijgt de huid weer volume en wordt zij weer dichter.

 

  • DE MENING VAN ONZE EXPERT

Een bepaald aantal polycyclische moleculen met een gunstige elektronische dichtheid kan de invloed van de natuurlijke hormonen op hun nucleaire receptor nabootsen, dat is het geval met de soja-isoflavonen met de RE-receptoren (oestrogeen). Deze invloed is duidelijk vastgesteld. Wij herinneren er aan dat zoals praktisch altijd, de aglycone vorm van genisteïne en daidzeïne is de meest efficiënte, waarmee een vergelijking gemaakt kan worden met de complexe actieve doses aan de hand van de in de vakliteratuur vermelde studies gebruikte producten.

Het moduleren van de nucleaire receptoren is een fundamenteel mechanisme in de differentiatie/verspreiding en het in stand houden van de celactiviteiten. De activering van de RE's heeft een onweerlegbare invloed op het behoud van een huid met een jeugdig uiterlijk (vezelproductie), met het afremmen van collagenasen en elastasen. Soortgelijke effecten zijn mogelijk met andere nucleaire modulatoren, zoals retinoïnezuur.

Andere niet-nucleaire effecten zijn mogelijk, in het bijzonder op de "kalkketen" die op zijn beurt een nucleair antwoord kan veroorzaken.

Het zou mogelijk kunnen zijn dat de maximale doelmatigheid van dit type product zich in de menopauze bevindt, waarin een natuurlijke stimulering afwezig is. Er ontbreken controlerende studies, omdat deze in de tijd moeilijk uitvoerbaar zijn. De aanpassingsmechanismen van de huid zijn lang (meerdere maanden) en maken een demonstratie moeilijk. Men is echter zeker dat de verminderde stimulering van deze receptoren tot depletie van de huid leidt.

Soja-isoflavonen vormen een traditioneel middel, maar zijn ook tegenwoordig nog zeer doelmatig om de effecten van een afname van de geslachtshormonen en de terugslag hiervan op de huid te bestrijden. Er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen bij een topische toepassing bekend.

De toe te passen doses zouden rekening moeten houden met de behoeften van het organisme, maar rekening houdend met de zeer gematigde specifieke activiteit van de soja-extracten, zorgt men er in de eerste plaats voor dat de beste beschikbaarheid bevorderd wordt en een aanzienlijke activiteit verkregen wordt. Een concentratie genisteïne (aglycon voortkomend uit hydrolyse) van 1 tot 2% lijkt zich te rechtvaardigen in een propenetrerend milieu (hydro-alcoholisch, bijvoorbeeld).

De effecten dienen over meerdere weken geobserveerd te worden en de behandeling moet praktisch continu zijn en gelijk opgaan met de natuurlijke afname van het biologische hormoon.

 

  • EFFICIËNTE DOSIS

Alle publicaties en wetenschappelijke studies en gebruikelijke toepassingen van deze actieve stof en onze expert kwamen tot de conclusie dat de Pure actieve stof soja-isoflavonen in een dosis van 145 mg per flacon gebruikt moet worden.

 

  • BIBLIOGRAFISCHE REFERENTIES

[1] Genistein and daidzein stimulate hyaluronic acid production in transformes human keratinocyte culture and hairless mouse skin. Miyazaki K et al. Skin. Pharmacol. Appl. Skin. Physiol, 15(3):175-83. 2002.

[2] Novel aspects of intrinsic and extrinsic aging of human skin: beneficial effects of soy extract. Südel KM et al. Photochem Photobiol. 81(3):581-7. 2005

[3] Topical application of bifidobacterium-fermented soy milk extract containing genistein and daidzein improves rheological and physiological properties of skin. Miyazaki A et al. J. cosmet, Sci 55(5) :473-479. 2004.

[4] Topical N-acetylCysteine and genistein prevent Ultraviolet-light induced signaling that leads to photoaging in human skin in vivo. Kang S et al. The society for investigative dermatology, 120(5): 835-841. 2003.

[5] The effect of topical isoflavones on post-menopausal skin: double bind and randomized clinical trial of efficacy. Moraes AB et al. European journal of obstretic and gynecology and reproductive biology 146:188-192. 2009.

Deze gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. Deze documenten kunnen uitsluitend gekopieerd en gedupliceerd worden ter informatie en voor een persoonlijk privé gebruik. Het gebruik van kopieën of duplicata voor andere doeleinden is uitdrukkelijk verboden en de gebruiker is hiervoor aansprakelijk volgens artikel L 122-3 van het wetboek van Intellectuele Eigendom.