XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

Verzorging van de droge huid

De droge huid is het resultaat van een gebrek aan essentiële voedingsstoffen en talg (een door de talgklieren geproduceerde vette stof). Dit gebrek aan lipiden leidt tot een trekkerig gevoel en een onaangenaam en ruw aanvoelende huid. Iedereen kan op iedere leeftijd last krijgen van een droge huid.

Het betreft meestal vrouwen, omdat hun huid dunner is dan die van mannen en zij van nature de neiging hebben minder talg af te scheiden. Ook kinderen en ouderen hebben vaak een droge huid, als gevolg van een lage talgproductie op deze leeftijd.

Droge huid: het vochtgebrek aanpakken

Bij personen met een droge huid leidt het gebrek aan een hydrolipidenlaagje tot een te snelle verdamping van het vocht in de opperhuid, waarmee men kan verklaren waarom een droge huid (gebrek aan lipiden) vaak ook vochtarm (gebrek aan vocht) is. Wanneer dit laagje aangetast is, verspreiden het vocht en de lipiden zich en droogt de huid geleidelijk uit. Een droge huid kan door talrijke factoren veroorzaakt worden:

  • Omgeving: droog klimaat, koude wind, zeer koude temperaturen, verontreiniging, te hoge verwarming, hard water...
  • Slechte levensgewoontes: regelmatige warme baden, gebruik van voor de huid agressieve zeep of reinigingsmiddelen, blootstelling aan de zon
  • Hormonale factoren: menopauze, verkeerd gedoseerde pil, zwangerschap
  • Medicijnen: gebruik van urinedrijvende en/of histaminewerende middelen
  • Erfelijkheid

 

Verzorging van de droge huid en veroudering

Een droge huid is niet meer zacht, elastisch en soepel. Zij is meestal gespannen en ruw, voelt onaangenaam aan en veroudert vroegtijdig. Op sommige plekken kunnen lijntjes, kloofjes, scheurtjes of barstjes ontstaan. Een vetarme huid schilfert en kan last krijgen van eczeem of netelroos.