XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

Verzorging van de gevoelige huid

 

De gevoelige huid is teer, dun en kwetsbaar en reageert vaak sterk. Bij agressieve invloeden van buitenaf reageert zij vaak overmatig, waardoor rode vlekken en een onaangenaam en trekkerig gevoel ontstaan. Iedereen kan last krijgen van een gevoelige huid, maar er zijn echter wel zogenaamde "risicovolle" terreinen. Een lichte, doorschijnende, dunne huid die vrij droog is en sterk reageert op de zon heeft grote kans zeer gevoelig te zijn.

De oorzaken van een gevoelige huid aanpakken

Zo'n 60% van de vrouwen en 40% van de mannen zou last hebben van een gevoelige huid. Het is dus een veel voorkomend verschijnsel! Afhankelijk van de leeftijd en de omgeving kan de kwaliteit van de huid veranderen. Een als "normaal" aangemerkte huid kan in de loop der tijd veranderen en gevoelig worden en vervolgens sterk reageren en soms zelfs overgevoelig worden. Alle huidtypes kunnen met dit probleem te maken krijgen: de vette en gemengde huid, de droge en zeer droge huid en ook de vochtarme huid.

De oorzaken van een gevoelige huid: over het algemeen is een overgevoelige huid het resultaat van een aantasting van de barrièrefunctie van de huid. Wanneer het huidoppervlak (hoornlaag of stratum corneum) beschadigd is, wordt dit minder waterafstotend en kunnen eventueel irriterende stoffen de opperhuid binnendringen. Er kan een ontsteking optreden en de huid wordt dan snel rood en kwetsbaarder.

In sommige gevallen is een probleem ter hoogte van de zenuwuiteinden van de huid de oorzaak van uitzonderlijke gevoeligheid.

In andere gevallen kan de overgevoeligheid de bloedvaten betreffen, de huid vertoont rode vlekken en men ziet kleine gesprongen bloedvaten (couperose). Een gevoelige huid is vaak te herkennen aan rode vlekken als gevolg van een storing in de microcirculatie. In de loop van de tijd worden deze rode vlekken permanent (erythrose), al dan niet met couperose. Er is dan sprake van rosacea, een ontsteking veroorzakende dermatose van de bloedvaten in de huid van het gezicht, vaak in combinatie met een overgevoelige / sterk reagerende huid.

Verschillende categorieën van de gevoelige huid

De als zeer gevoelig beschouwde huid betreft ca. 10% van de vrouwen en 6% van de mannen en hierbij kunnen talrijke factoren meespelen. De zeer gevoelige huid reageert op alle vormen van agressieve invloeden van buitenaf (omgeving en topisch). Zij heeft ook veel last van inwendige storingen: stress, vermoeidheid, verstoorde hormonenhuishouding... In geval van een aanval kan de huid zeer overgevoelig zijn.

De voor cosmeticaproducten gevoelige huid: betreft ca. 25% van de vrouwen. De huid vertoont een gevoelige reactie bij het aanbrengen van een cosmeticaproduct dat een ingrediënt bevat dat men niet verdraagt. Let op, het betreft in geen geval een allergische reactie.

De voor de omgeving gevoelige huid: kou, warmte, wind, verontreiniging, zon, water en rook zijn factoren die de huid nog gevoeliger kunnen maken. 15 tot 20% van de vrouwen hebben te maken met dit fenomeen.