XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

Verzorging van de vette huid

 

De vette huid wordt gekenmerkt door een overmatige productie van talg, een vette, beschermende stof die door de talgklieren geproduceerd wordt. De gevolgen van deze overmatige afscheiding zijn goed te zien: een glimmende of glanzende huid, verwijde poriën, open comedonen (mee-eters) of gesloten comedonen (microcystes).

Vettee huid: de overmatige talgproductie aanpakken

De talg komt omhoog via het haar- en huidsmeerkanaal en wordt afgevoerd via de poriën van de opperhuid, waar het een beschermend hydrolipidenlaagje op het huidoppervlak vormt. Als gevolg van diverse factoren kan het echter gebeuren dat de talgklieren teveel talg produceren.

De vette huid glimt en glanst vooral op de T-zone (voorhoofd, neus en kin). De poriën zijn verwijd, wat een onregelmatige huidtextuur geeft. Een te grote hoeveelheid talg kan de poriën van de huid verstoppen. De vette huid wordt dan een ideaal terrein voor acneproblemen (mee-eters, comedonen, puistjes...)

Dit is een veel voorkomend verschijnsel tijdens de puberteit, als gevolg van een verstoorde hormonenhuishouding: een derivaat van testosteron hecht zich vast aan de talgklieren, waardoor de talgproductie aanzienlijk toeneemt. Het verschijnsel van een "vette huid" komt echter niet alleen bij pubers voor. Ook bij volwassenen kan dit voorkomen. Tegenwoordig heeft ca. 54% van de vrouwen af en toe last van dit probleem. De oorzaken van een vette huid kunnen dus variëren:

  • Hormonale factor: puberteit, verkeerd gedoseerde pil, zwangerschap...
  • Erfelijkheid
  • Klimaatomstandigheden: warmte in combinatie met vochtigheid maakt de talg vloeibaarder, waardoor deze op het oppervlak van de opperhuid "stroomt" en de huid nog meer laat glimmen.
  • Stress: deze wijzigt het hormonenevenwicht en stimuleert de talgafscheiding.
  • Roken en verontreiniging: als gevolg van giftige stoffen kunnen de talgklieren in volume toenemen. De poriën verwijden, de talgproductie neemt toe.

 

Van de vette tot de gemengde huid

De bijzonderheid van een gemengde huid, is dat deze zowel normaal of droog is op de wangen en vet op de "T"-zone (voorhoofd, neus en kin).

Het onderhoud van een gemengde huid is niet eenvoudig. De behoeften van de T-zone zijn namelijk anders dan voor de rest van het gezicht en het is belangrijk om de juiste reinigende en hydraterende producten te kiezen: niet te agressief of te rijk; en hydraterende verzorgingsproducten die niet te veel voeden en niet comedogeen zijn, zoals de Gebalanceerde matterende verzorging.