XSluiten

Door verder op onze site te browsen, aanvaardt u het gebruik van cookies waarmee wij diensten en aanbiedingen kunnen voorstellen waarvoor u belangstelling toont.

Meer weten en de cookies instellen

 

De verzorgingsproducten voor mannen

 

Mannen, voornamelijk die tussen 25 en 45 jaar, zijn een nieuwe doelgroep voor de cosmetica-industrie. Zij willen speciale producten die geschikt zijn voor hun huid die onmiddellijk uitstekende, zichtbare resultaten geven. Zij worden zich steeds meer bewust van hun uiterlijk en hebben gemerkt dat het aangenaam is zichzelf te verwennen. Hierbij moet men niet vergeten dat hun huid anders is dan die van vrouwen en specifieke behoeften heeft.

Wat mannen precies verwachten op het gebied van verzorging

Mannen willen verzorgingsproducten die niet teveel tijd in beslag nemen en geven de voorkeur aan multifunctionele producten. Zij hebben liever tubes en pompflacons dan crèmepotjes. Zij moeten het niet hebben van verzorgingsproducten die een vettig gevoel of een glimmend effect geven, maar hebben liever lichte, frisse, vloeibare texturen of gels. Behalve een vol, stevig scheerschuim dat de huid beschermt en het over de huid glijden van het scheermes vergemakkelijkt, houden zij van huidveroudering en vermoeidheid bestrijdende verzorgingsproducten voor de oogcontour en adstringerende producten die de talgafscheiding reguleren en de diameter van de poriën verminderen.

Voor de mannenhuid geschikte verzorgingsproducten

Tussen de mannen- en vrouwenhuid bestaan er verschillen op het gebied van structuur, fysiologie en functie.

Een rijker hydrolipidenlaagje

De mannenhuid is namelijk 10 keer rijker aan testosteron dan die van de vrouw (door 5 alfa reductase omgezet in zijn actieve metaboliet, dihydrotestosteron), waardoor er meer talgklieren zijn er derhalve meer talg geproduceerd wordt. Over het algemeen wordt de mannenhuid aangemerkt als gemengd of vet.

Dit type huid is dikker en beter gehydrateerd. Zij is ook enigszins donkerder, als gevolg van een hoger gehalte aan pigmenten en caroteen en een dichter vatenstelsel, maar ook omdat mannen zich sneller blootstellen aan de zon zonder bescherming.

Een later optredende veroudering

De mannenhuid veroudert later dan die van de vrouwen, als gevolg van een hoeveelheid lipiden aan het huidoppervlak, een betere hydratatie en een betere stevigheid - dankzij de aanwezigheid van een groter gehalte aan collageen dan vrouwen - en van een in de tijd duurzamere hormonenafscheiding.

Dit moet echter genuanceerd worden, als gevolg van de extrinsieke veroudering en een minder preventief gedrag dan vrouwen: blootstelling aan de zon, roken en alcohol en andere voedingsgewoontes. Hoewel de huid later veroudert, is het uiteindelijke resultaat vaak erger: diepere rimpels, zichtbare bloedvaten, beter zichtbare vlekken en actinische kerastoses.

Het scheren: een mannenprobleem

Scheren is een dagelijkse agressieve handeling waarvan het enige voordeel celvernieuwing is. Maar het elimineert het natuurlijke lipidenlaagje en veroorzaakt microscopische wondjes, wat leidt tot irritaties, jeuk, een trekkerig gevoel en rode vlekken, die nog verergerd worden wanneer er alcoholische lotions gebruikt worden.

Dit kan een ontsteking van het haarzakje veroorzaken en soms zelfs ingegroeide haren, in geval van een volle, dichte baard. Het antwoord: producten waarmee de fysiologische pH van de huid behouden wordt, het hydrolipidenlaagje gereconstrueerd wordt en een ontsteking van het haarzakje vermeden wordt.